Je eigen bedrijf starten: mijn ervaringen 2


De groeipijnen van een starter
Hoe goed ik dacht mezelf te hebben voorbereid, onderweg kom je toch altijd van die momenten tegen van: “Verdorie daar heb ik geen rekening mee gehouden!”
Zo ben ik gewoon om begrotingen en budgetten op te stellen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik boekhoudkundig veel ervaring heb. Dat is een heel andere expertise. Voor bedrijven is een begroting steeds exclusief BTW, want als bedrijf kan je de BTW terugvorderen.

Als je nog onvoldoende inkomsten hebt en je de btw van je investering wil terugvorderen, maak je kans dat er een onderzoek komt en dat kost natuurlijk weer geld.Hou er in je opstart dus rekening mee als je bijvoorbeeld 10 000,00€ investeert aan 21% BTW, dat je de 2 100,00€ BTW toch wel 6 maanden kwijt bent.
Een dilemma was ook je geloofwaardigheid.
Zo word je als beginnend ondernemer bij manier van spreken weer aanzien als schoolverlater zonder ervaring, niettegenstaande je de job al meer dan een decennium in loondienst uitvoert en nu gekozen hebt om er voor jezelf iets mee te doen! Heel veel mensen kijken naar de startdatum van je bedrijf en niet naar de ervaring die je bij bedrijven hebt opgebouwd.
Ik heb dikwijls getwijfeld over hoe ik dit zou aanpakken, maar eerlijk duurt het langst! De voldoening om die eerste klant binnen te halen is des te groter.
The key to success: Samenwerken – netwerken

Ik geloof heel sterk in “ieder zijn talent!” en “samen sterk!”. Niet elke samenwerking hoeft geld te kosten of direct geld in het laadje te brengen. Tijd investeren in mensen waarmee je een klik hebt en een band opbouwt om samen vooruit te geraken, dat vind ik belangrijk.
Ook merk ik dat vragen van klanten zich niet alleen tot mijn eigen expertise beperken, m.a.w. dat je de vragen nooit duidelijk kan afbakenen of begrenzen. Ik vind het dan ook belangrijk de klanten de juiste tips en trics te kunnen geven door hierover te sparren met de juiste mensen en de klant desnoods te kunnen doorverwijzen. Het is heel slechte reclame je te wagen aan zaken waar je geen kaas van hebt gegeten.
Hiervoor ben ik vanaf het begin aan de slag gegaan door een lijst op te stellen van bijkomende expertises die ik minimaal nodig had. Deze lijst heb ik telkens verfijnd tot ik de favorieten in mijn nabije regio uitkwam. Deze bedrijven heb ik allemaal een gepersonaliseerd mailtje gestuurd.
Ik was positief verrast dat er wel wat reactie op kwam. Nog geen maand later had ik al drie partners: https://www.cccommunication.be/, https://www.financialtreeforcompanies.be en https://studiodott.be/. Ondertussen heb ik ook partners met expertise in Microsoft office 365, sharepoint, powerapps, … https://www.beyond-it.be en https://www.process4people.com/ Ik geloof dat je als zelfstandige of kleine KMO al heel ver komt met dit online office pakket voor de ondersteunende taken. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van de corrbusiness van het bedrijf: een carrosserie bedrijf heeft totaal andere ondersteunende software nodig dan een bedrijf dat zich specialiseerd in digitale transformatie.
Ook voor de opstart van je eigen bedrijf kan je je niet genoeg informeren. Op het internet kan je al heel veel info vinden, maar praten met mensen met kennis van zaken helpt je ook die kleine details in te vullen. Op social media kan je heel veel connecties vinden die je op dit vlak verder kunnen helpen.
Anderzijds heb je het netwerken om interesse voor je zaak en uiteindelijk klanten te wekken. Zo word ik vandaag ondergedompeld in de wereld van de social media met focus op linkedin. Al wordt ik er soms onnozel van: De wereld van de algoritmes bij social media’s beginnen meer en meer op de nationale loterij te lijken. Toch vind ik het belangrijk voor mezelf om hier door ondervinding wat meer ervaring in op te bouwen.