Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Binoculars Consultancy logo

Je eigen bedrijf starten: mijn ervaringen 3

Niet iedereen heeft het beste met je voor!

Er liggen ook mensen met slechte bedoelingen op de loer. Zo word je bestookt met allerlei reclame over gratis tools, maar zo gratis zijn ze niet. Hier kan ik alleen maar aanraden om heel kritisch te zijn en jezelf 1000 keer de vraag te stellen of je die dienst of dat product echt nodig hebt en wat je er “zeker” voor krijgt: het kosten-baten verhaal, alvorens toe te happen.

Ook opgelet voor phishing, hacking en ondertussen ook vishing en smishing. Gazet van Antwerpen postte hier laatst nog een artikel over: https://www.gva.be/cnt/dmf20220111_94427611

Zelf ben ik slachtoffer geworden van criminelen die je rekening willen plunderen. Ik was vooral kwaad op mezelf dat het ganse telefoongesprek mijn lichaam me zei, dit klopt niet en dat ik hier te laat op gereageerd heb! Gelukkig bleef de schade heel beperkt.

Trust your instinct

Dit brengt me wel naadloos bij het feit: “blijf geloven in jezelf en vertrouw je instinct!” Hoe gedemotiveerd je soms ook wordt op bepaalde momenten. Blijf dan niet bij de pakken zitten. Ondernemen is nu eenmaal net als “graag zien”, een werkwoord, het komt niet vanzelf!

Wat bij mij helpt, is ‘the big picture’ blijven voor ogen houden en vast te houden aan de positieve momenten en woorden.

Ik merk wel dat stress soms de bovenhand kan nemen en je dan misschien impulsief dingen zou doen die je zaak niet ten goede komen. Als 21-jarige had ik me hier zeker aan verbrand, maar als 45-jarige heb ik geleerd zaken, ideeën even te laten rusten, een nachtje over te slapen en erover te babbelen met iemand die je vertrouwt en als mijn instinct er dan nog 100% voor wil gaan, onderneem ik actie.

Gezonde geest in een gezond lichaam

Het is ook heel belangrijk goed voor jezelf te zorgen, gezond te eten, op tijd te eten, … Maar ook op tijd ontspannen. Ik zei dikwijls tegen mijn collega IT, je moet net als een computer je brein op tijd even uitschakelen, zodat je kan archiveren, nieuwe updates installeren, … anders raakt je harde schijf vol en kan er niets meer bij!

Zelf ben ik 200% workaholic! Maar heb aan den lijve ondervonden dat niemand vrij is van een burn-out of bore-out. Mijn zoontje is hierbij mijn barometer. Als hij zogezegd lastig doet, weet ik dat ik weer over de schreef aan het gaan ben en even wat gas moet terugnemen. M.a.w. ben ik het eigenlijk die lastig doet.

Zoek voor jezelf ook die barometer. Meer werken betekent meestal niet betere resultaten, op tijd ontspannen en opladen wel!

Wat staat er dit jaar zeker nog op de planning?

Het is heel belangrijk dat je de focus op je ganse bedrijf/organisatie blijft houden en op tijd doelstellingen evalueert en bijstuurt waar nodig. Het einde jaar vind ik de ideale moment om te reflecteren op de voorbije periode en de plannen voor het volgende jaar even op papier te zetten.

De kosten in kaart brengen, een begroting opmaken, geven je een overzicht in cijfers van je doelstellingen. Zeker ook de cashflow niet vergeten zodat je op voorhand weet wat je het volgende jaar maandelijks moet betalen/voorzien. Jonathan Thelen vanhttps://www.financialtreeforcompanies.be/ kan je in detail uitleggen hoe dit moet.

De doelstellingen voor het volgende jaar kunnen onafgewerkte van het vorige jaar zijn of nieuwe doelstellingen. Heel belangrijk is rekening houden met de tijd die je nodig hebt om deze doelstellingen te behalen, alsook dat je voor elk onderdeel van je organisatie minstens één doelstelling hebt. Zo probeer je het evenwicht te behouden tussen de nodige alledaagse taken en de extra taken om projecten/ideeën uit te werken. M.a.w. tijd die je aan marketing besteed, kan je op dat moment niet aan klanten, boekhouding, administratie, … besteden. Dit besef is heel belangrijk om groeipijnen binnen een organisatie tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat je bedrijf evenwichtig groeit.

Niet echt vertrouwt met het opstellen van doelstellingen? Neem gerust contact op. Ik help je graag verder!

We staan iedere werkdag klaar tussen 9 en 17 uur om jouw vragen te beantwoorden. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen. We helpen je heel graag verder.

Volg ons