Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Binoculars Consultancy logo

Je eigen bedrijf starten: mijn ervaringen

Gezien mijn business erin bestaat groeiende bedrijven te helpen dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, had ik het idee om ook mijn ervaringen als startend bedrijf te delen. Uiteindelijk start de groei van een bedrijf bij het idee! 

How it all started!

Binoculars consultancy is gegroeid uit mijn passie voor het herkennen van problemen binnen (afdelingen van) organisaties en hier concrete oplossingen voor te vinden en uit te werken. Elke organisatie groeit, of het nu in klantenbestand, nieuwe producten en diensten, teamleden, of gewoon door een verandering in de maatschappij is. Hierdoor legt het bedrijf de focus op wat op dat moment groeit en vergeet de andere zaken binnen het bedrijf omdat die op dat moment werken, draaien. Met Binoculars Consultancy wil ik bedrijven helpen om ook de andere zaken op de rails te houden.

Een idee wordt een plan

Als starter heb ik heel veel gehad aan de startersgids van Vlaio (https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/start/aandachtspunten-voor-je-opstart/startersgids-jouw-gids-naar-succes-als). Het heeft me wel wat tijd gekost om het volledig traject te doorlopen, maar dat was het wel waard! Alvorens effectief te starten, kan je beter goed voorbereid zijn. De startersgids helpt je een onderbouwd businessplan en een meerjarenbegroting of financieel plan voor je bedrijf op te stellen. Voor kosten zoals sociale bijdragen, verzekeringen, enz. heb ik wel bijkomende info gevraagd.

Maar de startersgids voor mezelf invullen, vond ik niet voldoende. Ik heb mijn plan ook voorgelegd aan familie, vrienden,
kennissen, … en om mijn idee ook naar haalbaarheid te toetsen, heb ik me ingeschreven voor de haalbaarheidsstudie bij Unizo (https://www.unizo.be/projecten/begeleiding-starten). Dit traject neemt maximum 6 maanden in beslag naar gelang je voorbereiding en voorkennis. De begeleider doorloopt alles met jou, geeft feedback op je uitgeschreven plannen, … Er worden tal van workshops aangeboden om je tips en trics aan te leren voor het opstellen van een businessplan, financieel plan, … Zeker aan te raden!

Als starter moet je ook beslissen waarin je je beschikbare centen gaat investeren. Gezien ik geen producten moest aankopen of kantoorruimte moest voorzien, heb ik ervoor gekozen te investeren in zichtbaarheid en geloofwaardigheid. Het ontwerp van een herkenbaar logo, een website en een copywriter voor de teksten op de site, wilde ik uitbesteden om die zichtbaarheid zo professioneel mogelijk te maken.

De opleiding Changemanagement onder leiding van Ron Meyer aan Antwerp Management school (https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/faculty/ron-meyer-phd) moet mijn ervaring kracht bij zetten. Hiervan heb ik ondertussen 2 van de 3 delen doorlopen.

Voor het logo en de website heb ik een kleine marktverkenning en offertevraag georganiseerd. Het is belangrijk alvorens iets toe te zeggen voldoende info te verzamelen zowel over de prijs als het bedrijf waarmee je gaat samenwerken. De copywriter kwam aanbevolen. Na mijn vooronderzoek heb ik gekozen voor Corporate cannibal (www.corporatecannibal.be) voor het bangelijk logo, Udesite (www.udesite.be) voor de prachtige professionele website en Het schrijfhuis voor de teksten.

Zelf ben ik gestart op 17 september 2021. Voor de opleiding kon ik genieten van de KMO-portefeuille: 30% korting op de opleidingskost. Dat was niet niks! Maar daarvoor heb je natuurlijk een btw-nummer nodig. Daarom ben ik officieel op 17 september 2021 van start gegaan. 

Niettegenstaande slapeloze nachten en zenuwslopende momenten, heb ik er nog steeds geen seconde spijt van!

Zit je zelf nog met vragen over je business? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!

We staan iedere werkdag klaar tussen 9 en 17 uur om jouw vragen te beantwoorden. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen. We helpen je heel graag verder.

Volg ons