Van éénmanszaak naar je eigen bedrijf starten


Een tijd geleden zette je de stap om je eigen zaak op te starten met het doel ooit uit te groeien naar een bedrijf met personeel. Maar die laatste hangt natuurlijk af van de gevulde agenda en de inkomsten die je genereert.
Na heel wat bloed, zweet en tranen ben je klaar voor de volgende stap, maar hoe ziet die er nu uit?

De duizend en één taken van een startup
In het begin doe je alles zelf, je marketing, je boekhouding, … en hoewel je niet alles even graag doet, het is wel interessant om met alle facetten voeling te krijgen. Dan heb je al een notie van wat dat nu eigenlijk allemaal inhoudt. Dan weet je wat je van je partner of toekomstig personeel mag verwachten.
Je kan op voorhand inschatten hoeveel tijd hier minimum en maximum aan besteed wordt en je kan beter je eisen en wensen in kaart brengen voor de dienst die je wil uitgeven.
Door deze taken eerst zelf te doen kan je ook beter bepalen welke talenten, competenties en expertises je zoekt in personeel of externe partners. Enerzijds ga je zoeken naar mensen die je zwaktes compenseren, die wel goed zijn in waar jij geen energie uithaalt. Anderzijds ga je zoeken naar mensen die je talenten versterken om meer klanten te kunnen bedienen.
Wat doe je zelf, hou je intern? Wat besteedt je uit?
Hoe beslis je wat je outsourcet en waarvoor je personeel zoekt?
Bij die beslissing kan je rekening houden met volgende vragen:
- Behoort de taak of dienst tot de corebusiness?
- Hoeveel tijd verwacht je hieraan te (laten) besteden?
- Is de taak tijdelijk of vast?
- Wat is jouw expertise?
Behoort de taak of dienst tot je corebusiness?
Als de taak of dienst cruciaal is voor (de verkoop) van je product is de gulden regel om dit intern te houden. Want dat is nu net jouw ding, jouw meerwaarde, de reden waarom klanten bij jou terecht komen.
Die zaken wil je enerzijds zelf uitvoeren of anderzijds zelf kunnen opvolgen, onder controle hebben.
Nemen we als voorbeeld een webdesigner. Deze dienst kunnen we in twee subdiensten onderverdelen: het ontwerpen van een nieuwe website en het opvolgen van de ontworpen website.
Stel dat je droom was nieuwe websites te ontwerpen. Het contact met je klanten is heel belangrijk om hun eisen en wensen in kaart te brengen om de site te ontwerpen.
Eens de site is opgeleverd en je toch klanten hebt aanvaard voor de verdere opvolging, kan je voor deze laatste personeel aannemen.
Wil je deze dienst niet verder aanbieden, kan je externe partners zoeken waar je je klanten kan naar doorverwijzen. Zo krijgen je klanten niet het gevoel dat ze aan hun lot overgelaten worden.
Administratieve taken zoals het opmaken van offertes, overeenkomsten, facturen, het aannemen van telefoontjes, het plannen van overlegmomenten met de klanten, het bijhouden van een cashflow of begroting, het opmaken van doelstellingen, … behoren ook tot de corebusiness of zijn zaken waar je zelf controle wil over houden.
Je marketing en de zoektocht naar nieuwe klanten kan je uitbesteden, alsook de boekhouding. Let wel: je zal toch ergens moeten bijhouden of de marketing waarvoor je betaalt weldegelijk opbrengt.
Het is ook aan te raden om geen lange termijncontracten af te sluiten. Dit houdt de bedrijven waarmee je samenwerkt wakker en motiveert hen om steeds het beste van zichzelf te geven.
Hoeveel tijd verwacht je hieraan te (laten) besteden?
Nu is hopelijk al iets duidelijker wat je beter uitgeeft en wat je beter zelf of met eigen personeel blijft doen. Maar betekent dat dan dat je voor die laatste geen andere bedrijven mag aanspreken?
Zeker en vast niet! En hier is het tijdsaspect een belangrijke factor.
In het begin zullen bijvoorbeeld de administratieve taken nog geen fulltime of parttime in beslag nemen, maar is dit toch te veel om zelf te blijven doen. Hiervoor kan je gebruik maken van diensten die voor jou vanaf een paar uur per week je administratieve taken uitvoeren.
Ben je niet goed in cashflow of begrotingen dan kan je terecht bij onze partner Jonathan Thelen van https://www.financialtreeforcompanies.be/.
Is de taak tijdelijk of vast?
Gaat het om een tijdelijke of extra taak/dienst kan je die beter uitgeven.
Keren we even terug naar het voorbeeld van de webdesigner: voor een bepaalde website zal je teksten moeten maken, dit is een éénmalige opdracht die je aan een copywriter kan geven.
Taken die steeds terugkomen zoals offertes opmaken, betalingen opvolgen, … hou je op lange termijn beter binnen het bedrijf. Op korte termijn kan je wel gebruik maken van de diensten van bedrijven die dit voor een paar uur per week doen.
Wat is jouw expertise?
En Last but not least neem je personeel aan met dezelfde expertise als jezelf of net met andere expertises?
Het lijkt logisch om je expertise aan te vullen, maar het kan zijn dat je nog net niet genoeg taken hebt om een fulltime of parttime te vullen. Of je hebt wel een fulltime aan taken die zo verschillend zijn dat de persoon met al die expertises niet bestaat. Dat de talenten die nodig zijn om al die taken goed uit te voeren niet bij één persoon te vinden zijn. Dit betekent niet dat je de vacature niet kan uitzetten, maar op middellange termijn zal je het takenpakket opnieuw moeten evalueren.
De andere mogelijkheid is je expertise aanvullen. Zo kan je agenda ontdubbelt worden en krijg je meer ademruimte voor planning, administratieve taken, nieuwe klanten zoeken en om de volgende stappen in de groei van je bedrijf uit te zetten.